10x de Leukste Terrassen in Wijngaarden

Voor het echte Frans ‘Joie de Vivre’-gevoel hoef je niet meer naar Frankrijk. Bezoek gewoon een van de terrassen in de wijngaarden van Nederland. Steeds meer Nederlanders gaan op vakantie of een weekendje weg in Nederland en ontdekken dan de lokale Nederlandse wijnen. Mijn dag is op en top wanneer ik met mijn gezicht in de zon, goed gezelschap, een heerlijk fris glas wijn in de hand genietend uitkijk over het prachtige uitzicht van een wijngaard. Zie je jezelf al zitten?

Hierbij mijn keuze van 10x Leukste Terrassen in Wijngaarden in Nederland.
Misschien dat de zon in Nederland soms vervangen moet worden door een knapperend haardvuurtje ;) Het mag de pret niet drukken, toch?

Hieronder ’10 heerlijke terrassen in wijngaarden’ van Noord naar Zuid Nederland.
We horen graag via onze Social Media (Facebook of Instagram) hoe je bezoek was en of je wellicht nog een aanvullende favoriet hebt :)

Margaret Fuller, Amerikaans schrijver 1810-1850

Wijn is het antwoord van de wereld aan de zon.

De Frysling, Twijzel (F)

Jantiene en Douwe Broersma hebben een passie voor hun grond en om een kwalitatief mooi product te maken. Dat zie je terug in de wijnen van het familiebedrijf De Frysling. Nog geen vijf jaar na hun start sleepte ze al grote prijzen in de wacht van ‘Beste wijngaard Nederland & Belgie’, zilveren en bronzen medailles voor hun individuele wijnen tot ‘Beste mousserende wijnen’ en ‘Beste wijngaardeniers’.

Op hun terras is het heerlijk toeven en genieten van hun mousserende en stille wijnen. Ook kun je er terecht voor rondleidingen, picknicks, plukdagen en nog veel meer!

Wijndomein De Koen, Zuid-Scharwoude (NH)

Een uit de hand gelopen hobby, dat is wijn maken voor Pieter de Boer. Ieder jaar een stapje verder groeien met meer spullen, machines en mensen. Rijk hoeft hij er niet van te worden. Mensen verrassen met de vraag ‘Wilt u een wijn proeven van De Koen uit de kop van Noord Holland?’, geven hem een kik. Met het advies van oenoloog Stan Beurskens (inmiddels schoonzoon) worden prachtige witte, mousserende, rosé en rode wijn gemaakt en zelfs ook een zoete dessert wijn!

De bushalte is voor de deur van Wijndomein De Koen. Fijn idee als je niet meer precies weet hoeveel wijntjes je gedronken hebt.

Reestlandhoeve, Balkbrug (O)

Stel je een idyllisch landschap voor. In een dal stroomt een kronkelig riviertje, omgeven door bos, heide, hooilanden en oude boerderijen. Hier in dit unieke beekdal vindt je Wijngoed de Reestlandhoeve. Na een heerlijke wandeling of fietstocht door deze prachtige omgeving is het heerlijk ontspannen in de Wijnbarn of op het Wijnterras. Door de wijngaard ligt een wijnwandelpad waar je informatie krijgt over de filosofie en werkwijze van het bedrijf.

Het is niet nodig een tafeltje te reserveren, maar dit kan wel via hun website.

Juvenalis, Romeinse dichter 1-2e eeuw, na christus

Terwijl wij van bloemen en wijn, van weelde en liefde genieten, sluipt de ouderdom nabij met onhoorbare pas.

De Holdeurn, Berg en Dal (GLD)

In een groen, heuvelachtig landschap op nog geen acht kilometer van Nijmegen, ligt het wijnterras van De Holdeurn. Het is een bijzonder plekje, met akkers en de wijngaard gunstig gelegen tegen een bosrand. Soms komen de reetjes tot in de tuin, net als roofvogels en andere bosdieren. Wijnterras de Holdeurn is een gezellige afsluiter van je stedentrip Nijmegen en het perfecte start- en eindpunt van een mooie wandeling of fietstocht.

In de 17de eeuwse boerderij of duurzame appartementen kun je ook overnachten. Voor als je er echt even uit wil zijn.

Wijngoed Montferland, Gendringen (GLD)

In de heuvels van het Montferland en op boerenland in het buurtschap de Wals bij Gendringen wordt rode, witte en rosé-wijnen van hoge kwaliteit gemaakt door Leon Masselink en zijn vrouw Magda. Het terras bij de wijngaard heeft een heerlijk relaxte en romantische sfeer. Leon is een joviale praatgrage wijnboer die je graag met terechte trots zijn wijngaard, wijnmakerij en wijnkelder laat zien en in geuren en kleuren verteld over zijn plannen. Van de mooie wijnen werden we zelf een beetje stil…

Kijk op de website wanneer het wijnterras geopend is en je hier heerlijk kunt genieten.

Betuws Wijndomein, Erichem (GLD)

Betuws Wijndomein is met ruim 7 hectare een van de grotere wijngaarden van Nederland. Op de wijngaard wordt op een ambachtelijke, duurzame en natuur-inclusieve manier met respect voor mens en dier gewerkt. Net zoals eerdere jaren zijn de wijnen van Betuws Wijndomein ook in 2020 in de prijzen gevallen, wat aangeeft dat de wijnen van constante hoge kwaliteit zijn.

Voor een borrel of picknick in de wijngaard bij Betuws Wijndomein, kun je op hun website reserveren.

Phil Bosmans, Belgische pater en schrijver 1922-2012

Een vriend in je leven is als brood en wijn.

De Kleine Schorre, Dreischor (Z)

Op het Zeeuwse Schouwen-Duiveland vind je wijngaard De Kleine Schorre met de klassieke druivenrassen zoals in de Elzas: Auxerrois, Pinot Blanc, Pinot Gris en Rivaner. Deze uitsluitend witte wijnen zijn opgenomen in de selectie KLM World Businessclass. Maar je hoeft niet direct te gaan vliegen om deze wijnen te proeven. Bij de wijngaard is veel te beleven. Je kunt zelf een route door de wijngaard lopen, een rondleiding door de wijnkelders krijgen, Zeeuwse delicatessen kopen in de wijnwinkel en natuurlijk de Zeeuwse Zilte Zaligheden proeven in het Proeflokaal.

Vanaf het terras zie je de boeren in de wijngaard met liefde werken terwijl jij van een heerlijk glas wijn geniet. Je kunt hier ook terecht voor een lunch, proeverij, borrel of diner.

St. Catharinadal, Oosterhout (NB)

Vroeger werd voor de kerk sacramentele wijn geproduceerd. Een aantal jaren geleden hebben de zusters van klooster St. Catharinadal dit nieuw leven in geblazen door de wijngaard aan te planten. Met de klassieke druiven Chardonnay, Pinot Gris, Pinot Blanc, Pinot Noir, Auxerrois en Gamay worden witte en rosé wijnen gemaakt. Op het prachtige domein van de zusters van St. Catharinadal vind je het Wijnhuis De Blauwe Camer. Het terras dat bij dit restaurant hoort is omgeven door de wijngaard, de moes- en kruidentuin.

Het Wijnhuis met terras is geopend voor lunch en diner. De perfecte plek om te genieten van seizoensgebonden gerechten, een goed glas wijn en het uitzicht over de wijngaard.

Nederlandse wijn kopen

Hof van Baarle, Baarle-Nassau (NB)

Hof van Baarle ligt in het zuiden van Brabant. Delen van de wijngaard liggen in Belgische enclaves. Ze schenken hier dus een Belgisch-Nederlandse wijn van moderne druivensoorten. Het terras kijkt prachtig uit over de wijngaarden. Een fijn plekje voor familie, vrienden en stelletjes. Je kunt er heerlijk lunchen of dineren met een glas wijn, maar er worden ook (streek)bieren, koffie, thee en fris geschonken.

Wat minder weer? Er is een heerlijk overdekte veranda waar je beschut en verwarmd kunt zitten.

St. Martinus, Vijlen (L)

Vanaf het terras bij St. Martinus heb je een prachtig uitzicht over de wijngaarden en het glooiende Limburgse Geuldal. Als eerste wijngaard is St. Martinus ook begonnen met het maken van rode wijn in Nederland. Hier was kennis voor nodig. Deze is bij Stan Beurskens, oenoloog en daarmee wijnadviseur voor groot aandeel Nederlandse wijngaarden, volop aanwezig.

De winkel en het wijnterras zijn vrijwel dagelijks geopend voor een heerlijk wijntje.